Drömmen om att bli fotbollsproffs

Att lyckas inom idrotten handlar till lika delar om vilja och talang. Har du bägge delarna, så är det sista hindret att säkerställa att någon värnar om dina intressen. För många kan det vara en dröm att komma till en större klubb, att signera ett sponsoravtal eller att åka utomlands, men det kan även upplevas som otäckt och otryggt att göra det utan någon som helst hjälp. Vi på Idrottsjuristerna arbetar inte enbart med klubbar och organisationer utan även med enskilda idrottsutövare. Som ett led i detta bad vi några av våra vänner som gjort (och fortfarande gör) resan mot en proffskarriär inom sin idrott att dela med sig av sina erfarenheter.

Det är en stor sak, det där med att följa sin dröm. Det är en ännu större sak att vägra ge upp. Vi har haft nöjet att få tala med tvillingbröderna Yannick och Alex Manzizila om deras fotbollsresa – en resa som inkluderar provspel ute i Europa, hyllningar framför hundratusentals tittare på Fotbollsgalan men även skador och motgångar. Här följer deras syn på drömmen om att bli proffs samt tips till andra talanger som ser sig om efter en karriär inom fotbollen.

– Fotbollen har funnits där från början för oss båda. När vi började krypa hade vi alltid en boll i närheten och enligt morsan så var det just bollen vi var mest intresserade av och som fick oss att ta våra första steg. Vi var alltid villiga att leka med bollen och det var då som farsan (som själv var fotbollsspelare i hemlandet Kongo Kinshasa) såg att vi ärvt en del av hans talang. När vi var sju år gamla så hittade han av en slump ett fotbollslag på väg hem från jobbet en dag och tänkte att det kanske var dags för oss att börja lira i ett lag. Laget var Örnens FF och spelplanen en övergiven gammal grusplan i Sätra-trakterna. Det var vår första riktiga kontakt med organiserad idrott. Där tog det även rejält med fart och vi spelade i S:t Eriks-Cupen mot mer väletablerade lag som Djurgården, Brommapojkarna, AIK och Hammarby. Efter att, som underdogs, ha vunnit serien och slagit samtliga Stockholmslag så fick dessa större lag upp ögonen för oss. Det var där vi lärde oss att levererar man på plan, så kommer folk alltid att vara intresserade. Det var enkelt att ta steget till Djurgården, det större laget – det betydde att vi hade det som krävdes och var ett kvitto på att vi borde satsa.

– Fotbollen för oss har alltid haft sina fina stunder (som att hyllas vid Fotbollsgalan) men även de mindre lyckliga. Vi har bägge stött på skador och motgångar som definitivt lett till en viss depression. Det viktiga är att fortsätta kämpa, allt som inte dödar en gör en starkare. Hade vi varit lite kyligare hade vi förmodligen kunnat debutera ute i Europa vid en tidigare ålder, men att komma ut som ung är en helt främmande värld och det handlar om mer än att bara leverera på plan. Vi har varit utomlands och tillhört diverse klubbar och fått provspela, fått leva drömmen helt enkelt. Det viktiga är att ha den mentala biten på plats samt att värna om sina intressen.

– Nu har vi fått en nystart kan man säga och börjat från grunden i en lägre division men ändå låtit vår inställning prägla vårt spel. Tillsammans kom vi i år upp i 100 mål och 104 assist på 13 matcher. Detta var i sig ett kvitto på att vi hade vad som krävdes och våra prestationer lockade fram en sejour med diverse provspel i utländska klubbar. Vårt mantra ”winners never lose and losers never win” kan låta enkelt i sig, men poängen är att inte låta motgångar bli till misslyckanden, att lära sig och låta allt vara en erfarenhet.

 

Är du en ung talang och har du likt Yannick och Alex en otrolig vilja att lyckas inom din idrott? Då är vi intresserade av att representera dig genom vår agentverksamhet. Fyll i vårt kontaktformulär så återkommer vi snarast.